afro-fusion

Mokoomba

Mokoomba, de beste band van Zimbabwe en al enkele jaren op ons verlanglijstje, komt naar aanleiding van hun vers verschenen plaat ‘Luyando’ naar Bree. De 6 bandleden slagen er keer op keer in om frisse en krachtige concerten te geven, net zoals de wereldberoemde Victoria-watervallen en de statige Zambezi-rivier waar ze vlakbij opgroeiden en nog steeds wonen… Mokoomba bouwt al zo’n 15 jaar aan de weg en ze zijn intussen één van de beste bands uit Afrika, met concerten op festivals zoals Rosklide en Sziget, in het legendarische Apollo Theater in New York en in de studio van ‘Later with Jools’,…

Muzikaal hebben ze een eigen geluid en stijl, altijd belangrijk, en slaan ze een brug tussen traditionele Afrikaanse muziek en de moderne sound uit het multiculturele Zuidelijk Afrika.

Geboorteland: 
Zimbabwe
Huidig land: 
Zimbabwe
Genre: 

Jomion & Les Uklo's

Samuel "Jomion" Gnonlonfoun, de gewezen frontman van de legendarische Gangbé Brass Band, richtte enkele jaren terug met enkele bevriende muzikanten de fusion band Les Uklo's op.  Ze slagen er wonderwel in om traditionele West-Afrikaanse stijlen te verbroederen met lekkere swingende jazz.  Verwacht je aan veel percussie op typische Afrikaanse instrumenten in combi met blazers, gitaar en zang. Kortom, stomende en hypnotiserende zwarte magie.  Vorig jaar bijzonder sterk op Folk Dranouter.

Geboorteland: 
Benin
Huidig land: 
Benin
Genre: 

Freshlyground

Dé meest succesvolle Zuid-Afrikaanse band van het ogenblik... werd in 2002 opgericht in Kaapstad.  Onder leiding van zangeres Zolani Mahola brengt Freshlyground een mix van traditionele Zuid-Afrikaanse Kwela aan te vullen met folk, jazz en indie rock.  Zowel de stem van Zolani als het gebruik van viool en dwarsfluit zorgen voor een uniek geluid.

Hun cd "Nomvula" haalt 6 maal platinum in Zuid-Afrika, en hun nieuwste "Ma Cherie" is aardig op weg om een even groot succes te worden.  In 2006 ontvingen ze de "Best African Act"-award op de MTV Europe Music Awards.  Freshlyground is tevens uitgeroepen tot de officiële ambassadeur van het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika.

In 2008 stond Freshlyground op het Hoofdpodium.

Geboorteland: 
Zuid Afrika
Huidig land: 
Zuid Afrika
Genre: 

Neco Novellas

Singer/songwriter Neco Novellas, geboren als Anselmo João Johanhane, heeft een opmerkelijke, diepe, rokerige stem en startte op jonge leeftijd zijn muzikale opleiding als operazanger.  Door zijn brede muzikale interesse en zijn wereldse omzwervingen in zijn eigen Mozambique, Portugal, Engeland en Nederland klinkt zijn muziek als een wereldreis.  Chopimuziek uit Mozambique, Braziliaanse en Afrosamba, jazz, pop, afrobeat, reggae, gospel,... combineert en mengt hij op een bijzondere geslaagde wijze tot een catchy, dansbaar geheel.  Neco's band bestaat uit zijn eigen broers en zussen, een hedendaagse Von Trapp familie als het ware.

Geboorteland: 
Mozambique
Huidig land: 
Nederland