Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba

In 2013 stond de beste Malinese zangeres van het moment, Fatoumata Diawara, op Afro-Latino, dit jaar halen we de beste mannelijke artiest uit Mali naar Bree: Bassekou Kouyaté, een fenomeen op de ngoni. Een Ngoni is de oer-banjo die hij elektrisch versterkt en vaak vervormd met een wahwah-pedaal. Bassekou is onafscheidelijk van zijn band Ngoni Ba, bestaande uit zijn vrouw Amy Sacko en andere familieleden. 

De songs van Bassekou zitten knap in elkaar, mooie melodieën, ritmisch met breaks, tegenritmes en onverwachte escapades. Bassekou is vriend aan huis bij Paul McCartney, Bono van U2, Damon Albarn van Blur, Taj Mahal,…  met wie hij ook allemaal het podium deelde op de grootste festivals en podia zoals Glastonbury, North Sea Jazz, Africa Express, Royal Albert Hall,…

Bassekou en zijn band namen hun meest recente plaat ‘Jama Ko’ (2013) op in Malinese hoofdstad Bamako toen er al een verbod op muziek afgekondigd was door de extremisten en de geweerschoten aan de rand van de stad te horen waren.  Ze werkten onverstoord het album af…  Voor World Music Chart Europe het beste album van 2013!

Geboorteland: 
Mali
Huidig land: 
Mali