Dzidzolie

Dzidzolie is het Ghanees woord voor geluk en dat is precies wat deze groep uit wil stralen. De groepsleden zijn afkomstig uit Ghana, Benin, Burkina Faso, Guinée-Conakry en België. Het repertoire van Dzidzolie is een mix van traditionele zang, muziek en dans- spektakel waarbij elk groepslid vanuit zijn eigen culturele achtergrond zijn bijdrage levert. De laatste jaren zijn ze reeds meerder malen te zien geweest op verschillende grote en kleinere festivals zoals Manu Mundo, het cvandela Festival, de Gentse Feesten en vele andere.

Ze maken uitsluitend gebruik van traditionele instrumenten waaronder de overbekende djembé met bijhorende cilindervormige dounoumba en sangban uit de Mazlinké/Bambara cultuur ; conga’s uit de latino-traditie en een pentatonische senoufa-balofoon uit Burkina Faso. Hun basedrum is afkomstig uit Benin evenals de akpesy (een stenen drum bekleed met antilopehuid) De Ghanese nkpalogo’s, de talking drums en kleinere instrumenten zoals karinian, shakers, maracassen, bellen, krin en claves vervolledigen de lijst.

Paul Koudjou, alias Petit Paul, de stichter van de groep en zoon van een voodoo priester en priesteres, die ook kruidendokters waren, kreeg met de moedermelk de smaak van de voodoo-ritmes en gezangen mee. Hij speelde in Benin reeds in diverse groepen, tot hij in 1980 naar België kwam. Hier begon hij samen met enkele anderen eerst de groep Likalo, speelde in de groep Ntakraboa, en nadien startte hij met Dzidzolie.

Negenkoppige spektakelgroep die een mix brengt van West-Afrikaanse muziekstijlen, gebaseerd op de traditionele percussie uit Ghana, Benin en Nigeria, die soms verrassend doorkruist wordt door onder andere gitaar, balofoon en fluit. Kortom een uiterst dansbare bruisende mengeling. Hun eerste CD verscheen op het label Via World.

Geboorteland: 
Ghana
Huidig land: 
Ghana
Genre: