The Garifuna Collective

In 2007 stond Andy Palacio & The Garifuna Collective op Afro-Latino, net na de release van één van de meest spraakmakende wereldmuziekalbums aller tijden: ‘Watida’.  Het was een grandioos, vertederend en bijzonder concert. Maar toen sloeg het noodlot toe, Andy Palacio overleed begin 2008 op 47-jarige leeftijd en de band verloor zijn frontman en de hele Garifuna-gemeenschap (slechts 200.000 mensen!) bleef verweest achter.

De overige bandleden en Ivan Duran (producer van Watida) versterkte de band met talentvolle Garifuna muzikanten en beloofden om de tradities, taal en cultuur van de Garifuna, in de nagedachtenis van Andy Palacio, voort te zetten.

De Garifuna stammen af van West-Afrikaanse slaven die zich in 1675 na een schipbreuk konden bevrijden op het Caribische eiland Saint-Vincent en zich mengden met de inheemse Arawak Indianen. 200 jaar later lijfden de Engelsen hen opnieuw in tot slaven en deporteerden hen naar het grensgebied van Belize, Honduras en Guatemala. Hun muziek is sterk verwant met de polyritmes uit West-Afrika en bevatten nog steeds vraag-en-antwoord zanglijnen.

Geboorteland: 
Belize
Honduras
Guatemala
Huidig land: 
Belize