afro-beat

Tambours du Bronx

 Kwisvraagje.  Wat hebben KoЯn, Sepultura en Led Zeppelin gemeen met Afro-Latino ?  Awel, les Tambours du Bronx.  Deze Franse band stond in het verleden al samen op het podium met een hele reeks metal- en hardrockbands.  De band speelt industrial percussion met invloeden uit metal, rock, maar ook drum ’n bass, hiphop én afrobeat. Ahaaa, vandaar dus! In 1987 werd de band met 17 drummers opgericht in een wijk van de Franse stad Varennes-Vauzelles, le Bronx genaamd.  Ze hebben dus geen link met The Bronx in New York.  Op indrukwekkende wijze maken ze gebruik van olievatten en houten sticks, gecombineerd met electro, samples en zang. 

Geboorteland: 
Frankrijk
Huidig land: 
Frankrijk

Jungle by Night

Geen voorspelbare DJ- of ‘13 in een dozijn’-rockband-ambities bij deze jonge knapen uit Amsterdam…  Neen, als tieners begonnen ze met iets straffers: een afrobeatband.  Jaja, funky afrobeat!  En het bracht hen geen windeieren op, met honderden optredens tot op de grootste Europese festivals zoals Sziget in Hongarije en North Sea Jazz en Lowlands in Nederland, zijn ze ondertussen volgroeit tot een geoliede afrobeatmachine met een goed gevulde concertagenda.

Afro-Latino was er dan ook als de kippen bij om ze eindelijk naar hét festival in België te halen waar ze zeker horen te spelen… 

Geboorteland: 
Nederland
Huidig land: 
Nederland
Genre: 

Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou

Muzikaal zowat het best bewaarde geheim van West-Afrika komt naar Afro-Latino! Opgericht in 1966 brachten ze in de jaren '60 en '70 honderden singles en tientallen albums uit, steeds in beperkte oplages. De band was 100% underground, nog voor die term bestond. Liefhebbers en andere muzikanten zoals Fela Kuti, Manu Dibango en Gnonnas Pedro raakte beïnvloed en overweldigd door hun obscure en gevarieerde sound. Het platenlabel Analog Africa verzamelde en digitaliseerde enkele jaren terug hun muziek waardoor de band weer brandend actueel werd en eindelijk ook op wereldtournee ging.
Het orkest combineert blazers, percussie, gitaar, orgel en krachtige stemmen, en hun muziek bestrijkt een breed pallet aan stijlen en ritmes (vandaar de naam Poly-Rythmo).

Geboorteland: 
Benin
Huidig land: 
Benin

Mdungu

Voer voor de dansvloer, dat is wat zeker gezegd kan worden van de band Mdungu. Funky afrobeat en opzwepende mbalax met een snuifje rock is helemaal hun ding. De band is ontstaan uit een workshop aan het Rotterdams conservatorium en heeft inmiddels al een ijzersterke livereputatie opgebouwd. Hun debuutplaat "Afro What!?" is pas uit. Mixed Magazine noemt hen terecht the best African band in Holland.

Geboorteland: 
Gambia
Huidig land: 
Nederland

Pagina's