desert blues

Bombino

De jonge songwriter en nieuwe gitaargod van de Touaregs is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot één van de grootste sensaties in de Saharalanden.  Zowel zijn artistieke carrière als zijn levensloop zijn nu al meer dan bijzonder. 

Omara Moctar, alias Bombino, koppelt de aloude muzikale erfenis van Ali Farka Touré en zijn voorgangers – die ook ondermeer blues- en rockgrootheden Jimi Hendrix, John Lee Hooker en Jimmy Page beïnvloedde – met een eigen hippe sound.  In 2006 vroegen Keith Richards en Charlie Watts van de Rolling Stones hem om het oude Stones nummer Hey Nigarita op te nemen voor een Stonestribute.

Frappant: Als Touareg is Bombino al tweemaal voor zijn leven moeten vluchten, 2 muzikale vrienden werden door het onderdrukkende regime geëxecuteerd en het regime verbood jarenlang het bezit van gitaren omdat ze als ‘vorm van rebellie’ aanzien werden.  Dieper in de underground kan je niet zitten… Voor het eerst in België!

Geboorteland: 
Touaregs
Huidig land: 
Touaregs
Genre: 

Toumast

Toumast betekent 'Identiteit' en bij deze band draait het om onafhankelijkheid, vrijheid en erkenning van hun identiteit. Na de dekolonisatie van Afrika werden de nomadische Touaregs opnieuw onderdrukt door de regimes in Algerije, Libië, Niger, Mali en Burkina Faso. Toumast bezingt de nostalgie van het nomadische leven, de liefde, de bittere smaak van de ballingschap en de kritiek op de politiek. Moussa Ag Keyna en Aminatou Goumar, beide zang en gitaar, brengen snedige gitaarblues en hypnotiserende riffs en waren ondermeer al op meerdere rockfestivals zoals Lowlands en Sziget te zien.

Geboorteland: 
Touaregs
Huidig land: 
Touaregs

Oumou Sangaré

Afro-Latino is zeer verheugd het exclusieve optreden van de koningin van de Malinese muziek te kunnen aankondigen.  Oumou Sangaré is al 2 decennia hét muzikale momument van Mali.  Haar muziek is een funky, feelgood en gewaagde kruising tussen griotmuziek en woestijnblues, en haar teksten gaan over sociale items maar ook over erotiek en de toekomst van de vrouw in Afrika.

Ze heeft fans in alle lagen van de Afrikaanse bevolking en in de westerse wereld staat ze bekend als het toonbeeld van de moderne ondernemende Afrikaanse topzangeres.  Oumou is immers naast artieste een zeer succesvolle zakenvrouw (importeert Chinese terreinwagens met de naam Oum Sang, runt een eigen hotel en is VN-ambassadeur in de strijd tegen de honger,..).  In maart 2009 verscheen na 6 jaar haar nieuwe cd "Seya" die onmiddellijk van niets op 1 strong in de World Music Charts, iets wat zeer zelden gebeurt.

Het is 6 jaar geleden dat deze Afrikaanse diva te zien was in België en haar optreden op Afro-Latino 2009 wordt haar eerste stop in België !  Een niet te missen concert dus.

Geboorteland: 
Mali
Huidig land: 
Mali

Habib Koité & Bamada

De grootste verrassing van het afrikaanse continent van de laatste jaren is zonder twijfel de Malinese zanger/guitarist Habib Koité.

Deze artiest stond in 2002 op het Hoofdpodium van het Afro-Latino Fetival.

Geboorteland: 
Mali
Huidig land: 
Mali
Genre: 

Pagina's