hiphop

Marinah

Marina Abad, alias Marinah, doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar als we zeggen ze was de leading zangeres van Ojos de Brujo, dan zou de hele porceleinenkast moeten rammelen. Ojos de Brujo (op Afro-Latino 2009) was een cult band met een aanstekelijke flamenco, mestizo en hiphop mix. De bandleden hadden allemaal een krakersverleden en lieten ook andere kunstvormen zoals dans, graffiti, multimedia,… in hun muziek en concerten instromen. Vandaag de dag redelijk alledaags, maar 25 jaar geleden was dat revolutionair.

Toen de band in 2011 stopte, namen de leden een break van enkele jaren. Marinah nam in 2013 alweer de draad op en zit inmiddels aan 3 soloplaten, die zeer in de lijn liggen van hetgeen we kennen van Ojos de Brujo: een pittige mix van flamenco, hiphop en rumba. Steeds met een geëngageerde boodschap.

Marinah was begin maart nog te zien in de Bozar in Brussel op het Flamenco Festival, maar voor het overige vinden wij het vreemd dat Marinah bijna niet geboekt wordt in de Lage Landen want ze behoort met haar band tot de top van de wereldmuziekartiesten in Europa.

Geboorteland: 
Spanje
Huidig land: 
Spanje

Team Damp

Geboorteland: 
België
Huidig land: 
België

Boef

Boef is de artiestennaam van Sofiane Boussaadia, een jonge Fransman (geboren in Parijs) uit Algerijnse ouders, die opgroeide in Nederland. De rapstijl van Boef is een kruising van wat de Amerikaanse rappers doen (veel punchlines) aangevuld met duidelijke Noord-Afrikaanse invloeden.

Na een rapsessie bij Zomano Underground in 2015 was zijn carrière al goed gestart, maar in maart 2017 ontplofte het helemaal toen hij met de release van zijn plaat ‘Slaaptekort’ met 4,6 miljoen Spotifystreams het recente record van 3 miljoen van Ed Sheeran verpulverde! Op de releasedag alleen werd zijn hit ‘Habiba’ meer dan 1 miljoen keer bekeken op Youtube, een ongezien record voor een Nederlandstalige song. Na een tumultueuze jeugd (waaronder ook een jeugddetentie) is deze jongen helemaal op het rechte pad gekomen en hoe…

Intussen is ‘Habiba’ een nummer 1 hit in Nederland en een top 5 hit in België… En er bestaat ook zoiets als de #HabibaChallenge...

Geboorteland: 
Frankrijk
Huidig land: 
Nederland
Genre: 

Skip&Die

De wervelende en vette electro-worldgroove hiphop die deze Zuid-Afrikaanse/Nederlandse formatie op je los laat is een reis tussen het paradijs en de apocalyps. Stampende beats, scherpe gitaarrifs, vers versneden synths en bezwerende zang in de kluts met tropische maloya, cumbia, bhangra, funk of dubstep. Ook al te bewonderen op Sziget, Glastonbury, Pinkpop, enz... Tijdens een concertje van Skip&Die wordt je Engels, Afrikaans, Xhosa, Zoeloe, Spaans en Portugees ook meteen wat aangescherpt. Handig toch!

Geboorteland: 
Zuid Afrika
Huidig land: 
Zuid Afrika
Genre: 

Pagina's