mbalax

Boka de Banjul

Na talloze nachelijke jamsessies besloot griot Ebou Gaye Mada in 1999 zijn eigen band op te richten, met als naam Boka de Banjul. Ebou speelt percussie en zingt, of zeg maar rapt, kebetu genaamd. Kebetu klinkt zo krachtig dat je het drukkende belang van de boodschap bijna kunt voelen. Dat geldt ook voor de snelle harde slagen op de talking drums.

Ze combineren afrobeat, mbalax met ook wat rock en jazz. Een heerlijke mix om lekker los op te gaan.

Geboorteland: 
Gambia
Huidig land: 
Nederland

Carlou D

Deze 31-jarige Senegalees is al bezig aan zijn tweede muzikale leven.  Als jonge 20-er had hij in Senegal al een hit bij de sociaal geëngageerde hiphopband 'Positive Black Soul'.  In 2004 ging hij alleen verder en sloeg hij ook een meer traditionelere muzikale weg in. In onze ogen een goede beslissing want hij beschikt over een bijzondere strakke en typische stem die veel meer kan dan enkel rappen.  In zijn band vinden we nu ook een koraspeler, Afrikaanse percussie maar ook een electrische gitaar. Carlou D heeft wel zijn kritiek op de maatschappij en zijn energieke stijl op het podium behouden. Getipt als 'The next big thing out of Senegal!'

Geboorteland: 
Senegal
Huidig land: 
Senegal
Genre: 

Mdungu

Voer voor de dansvloer, dat is wat zeker gezegd kan worden van de band Mdungu. Funky afrobeat en opzwepende mbalax met een snuifje rock is helemaal hun ding. De band is ontstaan uit een workshop aan het Rotterdams conservatorium en heeft inmiddels al een ijzersterke livereputatie opgebouwd. Hun debuutplaat "Afro What!?" is pas uit. Mixed Magazine noemt hen terecht the best African band in Holland.

Geboorteland: 
Gambia
Huidig land: 
Nederland

Pagina's