mestizo

Marinah

Marina Abad, alias Marinah, doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar als we zeggen ze was de leading zangeres van Ojos de Brujo, dan zou de hele porceleinenkast moeten rammelen. Ojos de Brujo (op Afro-Latino 2009) was een cult band met een aanstekelijke flamenco, mestizo en hiphop mix. De bandleden hadden allemaal een krakersverleden en lieten ook andere kunstvormen zoals dans, graffiti, multimedia,… in hun muziek en concerten instromen. Vandaag de dag redelijk alledaags, maar 25 jaar geleden was dat revolutionair.

Toen de band in 2011 stopte, namen de leden een break van enkele jaren. Marinah nam in 2013 alweer de draad op en zit inmiddels aan 3 soloplaten, die zeer in de lijn liggen van hetgeen we kennen van Ojos de Brujo: een pittige mix van flamenco, hiphop en rumba. Steeds met een geëngageerde boodschap.

Marinah was begin maart nog te zien in de Bozar in Brussel op het Flamenco Festival, maar voor het overige vinden wij het vreemd dat Marinah bijna niet geboekt wordt in de Lage Landen want ze behoort met haar band tot de top van de wereldmuziekartiesten in Europa.

Geboorteland: 
Spanje
Huidig land: 
Spanje

La Pegatina

Vorig jaar zorgde La Gran Pegatina (hun éénmalig project als een grotere bandformatie) voor dé apotheose op Afro-Latino! Op algemeen verzoek halen we deze zotte bende uit Barcelona terug naar Bree, om opnieuw de zondagavond af te sluiten.

Hun aanstekelijke mix van rumba catalana met ska en cumbia brengt iedereen aan het feesten. La Pegatina (vertaald: de sticker) dendert op elk podium op een ongeziene energieke en hyperactieve manier. Hun afterparty tussen het volk na hun optreden vorig jaar op Afro-Latino is nu al legendarisch. We zijn alvast klaar om dat nog een keertje over te doen! Jullie ongetwijfeld ook…

Geboorteland: 
Spanje
Huidig land: 
Spanje

Macaco

Geboorteland: 
Spanje
Huidig land: 
Spanje
Genre: 

Bombolessé

Pure Braziliaanse samba vermengen met funk en rock levert vurige wereldmuziek op die gemakkelijk de vergelijking aankan met de mestizoscene uit Barcelona.  Dit Braziliaans 7-tal streek enkele jaren geleden neer in Montréal, Canada, waar ze de pure samba snel gingen mixen met funk en rock.  De voertaal is uiteraard Portugees maar sommige songteksten zijn in het grappige Frans van Québec.  Kortom, eindelijk nog eens een echte originele mestizoband.

Geboorteland: 
Brazilië
Huidig land: 
Brazilië
Genre: 

Pagina's