rumba

La Pegatina

Vorig jaar zorgde La Gran Pegatina (hun éénmalig project als een grotere bandformatie) voor dé apotheose op Afro-Latino! Op algemeen verzoek halen we deze zotte bende uit Barcelona terug naar Bree, om opnieuw de zondagavond af te sluiten.

Hun aanstekelijke mix van rumba catalana met ska en cumbia brengt iedereen aan het feesten. La Pegatina (vertaald: de sticker) dendert op elk podium op een ongeziene energieke en hyperactieve manier. Hun afterparty tussen het volk na hun optreden vorig jaar op Afro-Latino is nu al legendarisch. We zijn alvast klaar om dat nog een keertje over te doen! Jullie ongetwijfeld ook…

Geboorteland: 
Spanje
Huidig land: 
Spanje

Black Bazar

 Terug naar de roots van de Afrikaanse rumba en soukous met Black Bazar.  Ze gebruiken geen computers of samples, zoals dat net zoals in het Westen, de laatste decennia ook in Congo is ingeburgerd.  Neen, enkel de drums, gitaren en traditionele instrumenten van de jaren ’50 en ’60.  Lekker zwoel, feestelijk en authentiek. 

Geboorteland: 
Congo
Huidig land: 
Congo
Genre: 

Baloji

De MC van de legendarische Belgische hiphop band Starflam ging na de split van de band in 2008 solo met een sterk debuut ‘Hotel Impala’ als resultaat.  Ondanks dat hij in Congo geboren is, ontdekte hij zijn geboorteland pas tijdens de recente jaren. Hij raakte helemaal in de ban van Congo en ging er wonen, werken en muziek maken.  Hij maakte er zijn 2 meest recente platen ‘Kinshasa Succursale’ in 2010 en ‘Kaniama Avenue’ begin 2013. Dat Baloji kieskeurig is wie hij laat meezingen, bewees hij begin 2013 op het Coachella Festival in de USA.  Hij haalde niemand minder dan Bono van U2 on stage voor een onvoorbereid duet!

Geboorteland: 
Congo
Huidig land: 
België

Sabor de Gràcia

Zowat elke mestizo en Catalaanse rumbaband met internationale uitstraling heeft al eens of zelfs veelvuldig de Belgische podia onveilig gemaakt. Je denkt dan : ‘in Barcelona valt niets meer te ontdekken’, maar dan vinden ze een dikke klomp puur goud: Sabor de Gràcia genaamd ! En Afro-Latino haalt deze 11 topmuzikanten met trots voor het eerst naar de Lage Landen.

De band opgericht in 1995 mag dan hier onbekend zijn, de meeste bandleden verraden topkwaliteit: zo is de groep samengesteld uit leden van o.a. Ojos de Brujo, Gertrudis en La Troba Kung Fu. Over toppers gesproken dus…

Gràcia, de Barcelonese wijk van zigeuners en inwijkelingen uit Andalusië, Zuid-Amerika en Afrika, is dé bakermat van de catalaanse rumba en later ook van de mestizo muziek. Sabor de Gràcia ademt de kleurijke muzikale blend uit die de catalaanse rumba zo aanstekelijk maakt. Mis de première niet van een band die je eigenlijk al vroeger had moeten zien… Het kan verkeren !

Geboorteland: 
Spanje
Huidig land: 
Spanje
Genre: 

Pagina's