son

Yuniel Jimenez

Yuniel Jimenez komt van het Cubaanse platteland, daar waar de pure son (traditionele volksmuziek) nog op elke hoek van de straat te horen valt.  In 2008 verhuisde hij naar New York. Dit resulteerde in een beklevende debuutplaat ‘Un Guajiro en Nueva York’ in 2012. De plaat bevat zelfgeschreven traditionele son van een guajiro (plattelandsjongen) in de hedendaagse thematiek van het stadsleven in de ‘Big Apple’. 

Geboorteland: 
Cuba
Huidig land: 
Verenigde Staten van Amerika
Genre: 

Adalberto Alvarez y su Son

De magie van de Buena Vista Social Club is al lang verdwenen sinds de oorspronkelijke leden er niet meer zijn, terwijl levende legende Alvarez al meer dan 40 jaar binnen de traditionele muzikale kaders blijft vernieuwen.  De muziek die hij samen zijn 15-koppige band brengt is niet saai of oubollig maar juist speels, uitermate soepel, frivool en uiterst dansbaar.

Als begenadigd pianist, componist en arrangeur lag Adelberto Alvarez ruim 40 jaar geleden aan de basis van de legendarische band ‘Son 14’, die traditionele Cubaanse son muziek maakte.  In de jaren 80 evolueerde Alvarez naar een meer uitdagende en meer frivole stijl.  Hij lag daarmee samen met ‘Irakere’ en ‘Los Van Van’ aan de basis van de timba. 

Alvarez blijft zijn muziek steevast son noemen, vandaar zijn bijnaam “El Caballero del Son” (de ridder van de son), omdat voor hem de rijke traditionele Cubaanse muziek de basis blijft. Opmerkelijk: in Cuba wordt bij zijn concerten altijd salsa in groep gedanst, in een ‘Rueda de casino’ dus.  

Geboorteland: 
Cuba
Huidig land: 
Cuba

Molote's Piquete

Alberto "Molote" Muñoz Martinez is als trombonespeler mede-oprichter van de Afro-Cuban All Stars en hij was ook lid van de Buena Vista Social Club toen die wereldwijde faam kreeg.  Molote werd geboren in Cayo Hueso, één van de armste wijken van Havana en in die wijk staat de wieg van de Cubaanse rumba.  Zijn vader was tabakroller maar ook zanger.  Tijdens de dagelijkse jamsessies of descargas van zijn vader kwam ook geregeld Compay Secundo over de vloer. 

Molote kreeg dus de muziek met de paplepel binnen en hij werd daarboven nog eens klassiek geschoold op het conservatorium.  Molote raakte voor het eerst bekend in 1990 als bandlid van de destijds populaire Elio Revé.   Daarna volgde dus de wereldwijde successen met de Buena Vista Social Club en Afro-Cuban All Stars.  Met beide bands gaat hij nog geregeld op tournee.  Daarnaast heeft hij zijn eigen band, Molote's Piquete, waar hij meer zijn eigen goesting kan doen.

Molote's Piquete kenmerkt zich door de descarga steeds opnieuw in de praktijk te brengen.  De band jamt op de composities van Molote waardoor elk optreden verschilt van het vorige.  Ook komen verschillende afro-cubaanse genres aan bod van rumba, latin jazz over son en salsa tot zelfs reggaeton.

Geboorteland: 
Cuba
Huidig land: 
Nederland

Havanaluna

Havanaluna werd opgericht door een amateur-muzikant uit Tervuren, die na een verblijf van een aantal maanden bij een muzikantenfamilie in Santiago de Cuba, de smaak te pakken kreeg , een tres-gitaar kocht en terug in België samen met een paar vrienden het Cubaanse ritme leerde spelen... Van een trio – tres, ritmegitaar, zang en guiro – groeide de groep uit tot een septet.

Het repertoire dat Havanaluna brengt is traditioneel: son en bolero klassiekers die teruggaan tot de jaren 1930 en 1940, in een typische bezetting: typische Cubaanse percussie-instrumenten (bongo’s, maracas, guiro, clave, bel) en typische snaarinstrumenten (Spaanse gitaar, de tres of cuatro en contrabas).

Het specifieke van de groep is dat het allemaal Belgen zijn die zich op eigen houtje het latino-idioom eigen gemaakt hebben. Vanaf 2002 treden ze regelmatig op. In 2007 stond deze groep op het Afro-Latino Festival, te bewonderen op zondag in de Hacienda.

Geboorteland: 
België
Huidig land: 
België
Genre: 

Pagina's