soukous

De Palenque à Matongé

Dit samenwerkingproject tussen Congolees Dizzy Mandjeku en de Colombiaanse band Alé Kuma is op het lijf van Afro-Latino geschreven… Dit muzikaal project is een brug tussen ‘Palenque’, een ommuurd dorp in Colombia eeuwen geleden gesticht door ontsnapte Afrikaanse slaven en ‘Matongé’ de hedendaagse en bekende Afrikaanse wijk in Brussel.

Met guitarist Dizzy Mandjeku halen we een levende legende van de Conglese rumba en soukous naar Afro-Latino. Hij is vooral bekend als lid van de legendarisch Congolese band ‘Orchestre OK Jazz’ van Franco Luambo Makiadi. Na de dood van Franco werd Dizzy de bandleider. Alé Kuma maakt champeta muziek en liet een tijd terug Dizzy Mandjeku overkomen naar Colombia. Als snel vond men de juiste muzikale snaar waar ze jullie ook mee zullen raken.

Geboorteland: 
Congo
Colombia
Huidig land: 
Congo

Staff des Leaders

Een vingerknip en hup je bent in Kinshasa, dat is wat de gasten van Staff des Leaders met je doen.  Ze laten je zo in de broeierige straten van de Congolese hoofdstad los waar uit elke steeg zonnige en zwoele soukous- en rumbaritmes weerklinken. Deze 10-koppige band werd in 1999 opgericht en zijn al jaren dé soukoustrots in ons land. Een wervelwind op het podium!

Geboorteland: 
Congo
Huidig land: 
België
Genre: 

Black Bazar

 Terug naar de roots van de Afrikaanse rumba en soukous met Black Bazar.  Ze gebruiken geen computers of samples, zoals dat net zoals in het Westen, de laatste decennia ook in Congo is ingeburgerd.  Neen, enkel de drums, gitaren en traditionele instrumenten van de jaren ’50 en ’60.  Lekker zwoel, feestelijk en authentiek. 

Geboorteland: 
Congo
Huidig land: 
Congo
Genre: 

Baloji

De MC van de legendarische Belgische hiphop band Starflam ging na de split van de band in 2008 solo met een sterk debuut ‘Hotel Impala’ als resultaat.  Ondanks dat hij in Congo geboren is, ontdekte hij zijn geboorteland pas tijdens de recente jaren. Hij raakte helemaal in de ban van Congo en ging er wonen, werken en muziek maken.  Hij maakte er zijn 2 meest recente platen ‘Kinshasa Succursale’ in 2010 en ‘Kaniama Avenue’ begin 2013. Dat Baloji kieskeurig is wie hij laat meezingen, bewees hij begin 2013 op het Coachella Festival in de USA.  Hij haalde niemand minder dan Bono van U2 on stage voor een onvoorbereid duet!

Geboorteland: 
Congo
Huidig land: 
België

Pagina's