timba

Barbaro Fines y su Mayimbe

Bandleider Barbaro Fines leerde de kneepjes van het vak bij zijn neven Manolito Simonet en Orlando Canto (Los Van Van) vooraleer hij meerdere jaren als pianist actief werd in de band van Maykel Blanco. In 2010 startte hij dan zijn eigen band Mayimbe op nadat hij was uitgeweken naar Peru. Als uitgeweken Cubaan blijft zijn muziek typische Cubaanse timba. Verder werkte hij ook samen met andere Cubaanse grootheden zoals Bakuleye, Issac Delgado, Alain Daniel,… en is zijn band bekend bij het salsapubliek met de hit ‘De la Habana a Peru’. Na ruim 8 jaar is deze band steil opgeklommen in de timba scene en momenteel reeds bezig aan hun 6e internationale tournee. Barbaro Fines en zijn 12 muzikanten staan alvast te springen voor hun eerste concert op Belgische bodem!

Geboorteland: 
Cuba
Huidig land: 
Cuba
Genre: 

Charanga Habanera

Samen met Los Van Van en NG La banda zijn Charanga Habanera de timba-pioniers van Cuba.  Deze topband onder leiding van David Calzado vormde en hervormde de moderne Cubaanse popmuziek in de jaren negentig en nog steeds.

Typisch voor Charanga Habanera zijn hun spectaculaire en explosieve shows met 5 zangers (!) en een strakke band als ondersteuning.  Als je ze live ziet, denk je meteen: was elke “boysband” maar gelijk Charanga Habanera. Verwacht je aan een resem Cubaanse meezingers, doe dus maar lekker mee!  Eind 2013 verscheen hun 17e plaat met de naam ‘Se sufre pero se goza’ die ze graag op Afro-Latino komen voorstellen. 

Geboorteland: 
Cuba
Huidig land: 
Cuba
Genre: 

Adalberto Alvarez y su Son

De magie van de Buena Vista Social Club is al lang verdwenen sinds de oorspronkelijke leden er niet meer zijn, terwijl levende legende Alvarez al meer dan 40 jaar binnen de traditionele muzikale kaders blijft vernieuwen.  De muziek die hij samen zijn 15-koppige band brengt is niet saai of oubollig maar juist speels, uitermate soepel, frivool en uiterst dansbaar.

Als begenadigd pianist, componist en arrangeur lag Adelberto Alvarez ruim 40 jaar geleden aan de basis van de legendarische band ‘Son 14’, die traditionele Cubaanse son muziek maakte.  In de jaren 80 evolueerde Alvarez naar een meer uitdagende en meer frivole stijl.  Hij lag daarmee samen met ‘Irakere’ en ‘Los Van Van’ aan de basis van de timba. 

Alvarez blijft zijn muziek steevast son noemen, vandaar zijn bijnaam “El Caballero del Son” (de ridder van de son), omdat voor hem de rijke traditionele Cubaanse muziek de basis blijft. Opmerkelijk: in Cuba wordt bij zijn concerten altijd salsa in groep gedanst, in een ‘Rueda de casino’ dus.  

Geboorteland: 
Cuba
Huidig land: 
Cuba

Manolito y su Trabuco

Na een carrière van 6 jaar als musical director bij de legendarische timbaband 'Maravilla de Florida', begon Manolito Simonet in 1993 zijn eigen band Trabuco. Timba is de extra felle en meer funky salsavariant uit Cuba en dat bewijzen Manolito en zijn band met bravoure, ook al durven ze met sommige songs meer de romantische toer op te gaan. Manolito kenmerkt zich als een nauwgezette en productieve arrangeur. Live weten Manolito y su Trabuco altijd te boeien en druipt het speelplezier er van af. Manolito neemt zijn 15 bandleden mee naar Bree met naast zang, piano, percussie, blazers ook synthesizer, viool en dwarsfluit.

Geboorteland: 
Cuba
Huidig land: 
Cuba
Genre: 

Pagina's