Afro-Latino: New Chapter!

Na 21 edities in Bree verhuist het Afro-Latino Festival naar Genk. Het Thor Park, de voormalige steenkoolmijn van Waterschei, werd de afgelopen jaren gerestaureerd tot een prachtige erfgoedsite in een hoogwaardig park voor hernieuwbare energie en technologie en wordt vanaf 2022 de nieuwe thuishaven van het Afro-Latino Festival!

VOORGESCHIEDENIS

In de herfst van 2019 zijn we in een begeleidingstraject gestapt om onze culturele organisatie en het DNA van ons festival sterker te maken. Dat was een initiatief van toenmalig cultuurminister Sven Gatz om Limburgse culturele organisaties te begeleiden en ze sterker te maken. Via het LIKO (Limburgs Informeel KunstenOverleg) raakten we in contact met ‘The Learning Company - Kessels & Smit’ die ons in dit traject begeleidde.

Begin 2020 hielden we samen met The Learning Company en enkele mensen van PXL Music een brainstorm met onze stakeholders (medewerkers, leveranciers, sponsors, bezoekers,…). Uit deze brainstorm kwamen 3 actiepunten naar boven: (1) bijkomende BELEVING creëren naast het artistieke programma, (2) nog meer SOCIAL MEDIA kanalen gebruiken zodat het festival het hele jaar door actief is en (3) de STAKEHOLDERS via community building nog meer betrekken bij het Afro-Latino Festival.

En toen kwam corona… Via onze social media openden we ons beeldarchief tijdens de lockdowns en zorgden we zowel in 2020 als in 2021 voor een online editie van het Afro-Latino Festival met nooit eerder vertoonde concertbeelden en een talkshow over exotische muziek nu en in de toekomst. Deze online-initiatieven werden zeer geapprecieerd door ons publiek.

De coronapauze zorgde er ook voor dat we veel tijd hadden om het punt van bijkomende beleving helemaal uit te werken en te herdenken. Dat leidde uiteindelijk tot de verhuis naar het Thor Park in Genk. De verhuis zorgt ervoor dat we het DNA van het festival kunnen versterken en de bezoekers nog meer toegevoegde waarde kunnen bieden op vlak van BELEVING, MOBILITEIT, DUURZAAMHEID, VERBLIJF en PROGRAMMERING.

BELEVING

Beleving is naast het artistieke programma altijd een stokpaardje van het Afro-Latino Festival geweest. We waren het eerste festival met een mega waterbed, het eerste festival ooit met een Stille Disco, als eerste hadden we cocos- en bananenbier in België, kreeft werd op Afro-Latino al lang geserveerd voor Tomorrowland ermee begon, kwalitatief straattheater verrasten telkens ons publiek tussen live-optredens door, boeiende workshops,… noem maar op.

De laatste jaren deden we dit wat minder omdat we merkten dat andere festivals ons hierin hadden bijgebeend. Met de verhuis versterken we dit element van ons DNA weer door er een UNIEKE DIMENSIE aan toe te voegen. De erfgoedsite van het Thor Park is uniek in België en de mooiste voormalige mijnsite van de Benelux. In Vlaanderen zijn er geen muziekfestivals die in een dergelijk mooi decor van cultureel-industrieel erfgoed plaatsvinden. De gerestaureerde mijngebouwen en de mijnschacht zorgen voor een uniek belevingskader terwijl er ook een mooi grasveld naast ligt. Dit geeft een enorme meerwaarde voor onze bezoekers!

Naast het sterke en exclusieve artistieke programma dat de mensen van ons gewoon zijn, komt er het UNIEKE DECOR van THOR PARK bij én plaatsen we er ook leuke foodbeleving, straattheater, street art en andere fijne verrassingen!

MOBILITEIT

In Bree zaten we in een uithoek van Vlaanderen met, hoe je het ook draait of keert, vooral geen goede connectie met het openbaar vervoer en autowegen. Dat verandert helemaal op de nieuwe locatie.

Het station van Genk ligt 2 haltes verder dan het station van Kiewit dat voor Pukkelpop een zeer belangrijke troef is inzake mobiliteit. Ook de aansluiting van Thor Park met andere vormen van openbaar vervoer (stadsbussen en bussen van De Lijn) is top.

De op- en afrit Genk-Oost op de E314 ligt op 1 kilometer van Thor Park, dat we met de parkeerplaatsen van KRC Genk kunnen uitbreiden. Hierdoor hebben we een enorm parkeerpotentieel op korte wandelafstand tot het festivalterrein, wat niet veel festivals in de Benelux kunnen zeggen.

De betere bereikbaarheid en de betere mobiliteit is een enorme toegevoegde waarde voor onze festivalbezoekers ten opzichte van de vorige locatie.

DUURZAAMHEID

Het Afro-Latino Festival is vanaf dag 1 een pionier geweest in duurzaamheid. In 2010 wonnen we als muziekfestival de eerste GROENEVENT AWARD van OVAM. Ons draaiboek ‘Duurzaamheid’ is jarenlang het officiële draaiboek geweest van onze overheden waardoor na 10 jaren vele muziekfestivals grote stappen voorwaarts gezet hebben inzake duurzaamheid.

Door het Afro-Latino Festival midden in het hoogwaardige park voor DUURZAAMHEID en TECHNOLOGIE van THOR PARK te plaatsen beklemtonen we fors onze rol als pionier in deze materie. Op de vorige locatie waren er geen verbeteringen meer qua duurzaamheid, op het THOR PARK kunnen we de lat een pak hoger leggen.

Hernieuwbare energie, energiemonitoring, nieuwe technologieën inzake ecologie,… kunnen we hier met de juiste partners verder ontwikkelen, lanceren en toepassen.

VERBLIJF

In Bree hadden we een prachtige en handige camping naast het festivalterrein. Ook dit zullen we in het Thor Park realiseren. Het zicht op deze camping is meer dan bijzonder, je kijkt uit op de mijnterril en op het Nationaal Park Hoge Kempen. Het wordt de mooiste festivalcamping in de Benelux!

Bree had veel B&B’s en kleine, gezellige hotels, maar we kregen meer en meer de vraag van bezoekers naar meer overnachtingsplaatsen. In en rond Genk is er een groter en zeer divers aanbod aanwezig waardoor we deze toegevoegde waarde kunnen aanbieden aan onze nationale en internationale bezoekers.

PROGRAMMERING

Tijdens het brainstormen hebben we ook onze programmering bekeken. We blijven het beste van de hedendaagse muziek uit Afrika, Latijns-Amerika, de Caraïben en Zuid-Europa programmeren en focussen ook op urban music. Steeds met de vinger aan de pols van wat momenteel leeft in de betreffende muziekgenres en culturen.

Het Afro-Latino Festival gaat van 3 festivaldagen naar 2 festivaldagen maar wel van 3 stages naar 5 stages. Dit resulteert in een meer divers artistiek aanbod, zowel in live-optredens als DJ-sets.

SAMENGEVAT

Met deze verhuis benadrukken we dat het Afro-Latino Festival meer is dan een EXOTISCH MUZIEKFESTIVAL. Alle facetten van ons DNA kunnen we op de nieuwe locatie van THOR PARK in Genk extra versterken, zoals:
  1. de BELEVING op en rond het festivalterrein. Het cultureel-industrieel erfgoed als decor is een unieke troef die geen enkel ander muziekfestival in Vlaanderen heeft. De voormalige mijnsite is gerestaureerd tot de mooiste mijnsite van Vlaanderen en de steenkoolmijnen stonden ook gelijk met culturele diversiteit, hetgeen ook in het DNA van het Afro-Latino Festival zit. We gaan op de nieuwe locatie ook voor foodbeleving, straattheater, street art en andere leuke verrassingen voor onze bezoekers.
  2. qua MOBILITEIT zetten we een enorme stap vooruit. Thor Park is zeer vlot te bereiken met het openbaar vervoer (station Genk is vlakbij, de Blue Bikes en de stadsbussen zorgen voor een vlotte aansluiting), de E314-autosnelweg is vlakbij en er is voldoende parkeergelegenheid op en rond het Thor Park. Alles op een korte wandelafstand.
  3. ons pionierschap in DUURZAAMHEID kunnen we verder ontwikkelen op het THOR PARK, een hoogwaardig park met focus op duurzaamheid, groene energie en technologie. Hernieuwbare energie, energiemonitoring, nieuwe technologieën inzake ecologie,… kunnen we hier met de juiste partners verder ontwikkelen, lanceren en toepassen in de eventsector.
  4. Qua VERBLIJF zaten we op de vorige locatie al niet slecht, maar de festivalcamping op Thor Park wordt de mooiste van de Benelux met zicht op de mijnterril en het Nationaal Park Hoge Kempen. In en rond Genk is er ook een zeer divers aanbod aan overnachtingsmogelijkheden aanwezig. Dit zorgt voor een bijkomende toegevoegde waarde voor onze nationale en internationale bezoekers.
  5. Onze PROGRAMMERING blijft uit de beste artiesten uit Afrika, Latijns-Amerika, de Caraïben en Zuid-Europa bestaan, vaak concerten op exclusieve basis voor België. Ook urban music zal een prominente plek innemen in het artistiek programma. We gaan van 3 festivaldagen naar 2 festivaldagen, maar wel van 3 stages naar 5 stages. Dus nog meer diversiteit in het muzikale aanbod! Steeds met de vinger aan de pols van wat leeft in Afrika, Latijns-Amerika, de Caraïben en Zuid-Europa.
In feite creëren we met deze verhuis een enorme toegevoegde waarde voor onze bezoekers. Het Afro-Latino Festival vindt op het Thor Park plaats in een UNIEK DECOR van CULTUREEL-INDUSTRIEEL ERFGOED, dat ook nog eens helemaal aansluit bij ons eigen verhaal van DUURZAAMHEID en CULTURELE DIVERSITEIT (de gewezen steenkoolmijn was een werkplek waar mensen uit verschillende culturen samenwerkten).
Thor Park is momenteel een hoogwaardig wetenschapspark waar aan de DUURZAAMHEID, GROENE ENERGIE en TECHNOLOGIE voor de toekomst gewerkt wordt, elementen die ook toepasbaar zullen zijn in de event- en festivalsector. De festivalcamping van het Afro-Latino Festival wordt meteen ook nog eens de mooiste festivalcamping van de Benelux met een prachtig uitzicht op de mijnterril en het Nationaal Park Hoge Kempen.