Na 21 edities in Bree verhuist het Afro-Latino Festival naar Genk. Het Thor Park, de voormalige steenkoolmijn van Waterschei, werd de afgelopen jaren gerestaureerd tot een prachtige erfgoedsite in een hoogwaardig park voor hernieuwbare energie en technologie en wordt vanaf 2022 de nieuwe thuishaven van het Afro-Latino Festival!
In de herfst van 2019 zijn we in een begeleidingstraject gestapt om onze culturele organisatie en het DNA van ons festival sterker te maken. Dat was een initiatief van toenmalig cultuurminister Sven Gatz om Limburgse culturele organisaties te begeleiden en ze sterker te maken. Via het LIKO (Limburgs Informeel KunstenOverleg) raakten we in contact met ‘The Learning Company - Kessels & Smit’ die ons in dit traject begeleidde.
Begin 2020 hielden we samen met The Learning Company en enkele mensen van PXL Music een brainstorm met onze stakeholders (medewerkers, leveranciers, sponsors, bezoekers,…). Uit deze brainstorm kwamen 3 actiepunten naar boven: (1) bijkomende BELEVING creëren naast het artistieke programma, (2) nog meer SOCIAL MEDIA kanalen gebruiken zodat het festival het hele jaar door actief is en (3) de STAKEHOLDERS via community building nog meer betrekken bij het Afro-Latino Festival.
En toen kwam corona… Via onze social media openden we ons beeldarchief tijdens de lockdowns en zorgden we zowel in 2020 als in 2021 voor een online editie van het Afro-Latino Festival met nooit eerder vertoonde concertbeelden en een talkshow over exotische muziek nu en in de toekomst. Deze online-initiatieven werden zeer geapprecieerd door ons publiek.
De coronapauze zorgde er ook voor dat we veel tijd hadden om het punt van bijkomende beleving helemaal uit te werken en te herdenken. Dat leidde uiteindelijk tot de verhuis naar het Thor Park in Genk. De verhuis zorgt ervoor dat we het DNA van het festival kunnen versterken en de bezoekers nog meer toegevoegde waarde kunnen bieden op vlak van BELEVING, MOBILITEIT, DUURZAAMHEID, VERBLIJF en PROGRAMMERING.
Beleving is naast het artistieke programma altijd een stokpaardje van het Afro-Latino Festival geweest. We waren het eerste festival met een mega waterbed, het eerste festival ooit met een Stille Disco, als eerste hadden we cocos- en bananenbier in België, kreeft werd op Afro-Latino al lang geserveerd voor Tomorrowland ermee begon, kwalitatief straattheater verrasten telkens ons publiek tussen live-optredens door, boeiende workshops,… noem maar op.
De laatste jaren deden we dit wat minder omdat we merkten dat andere festivals ons hierin hadden bijgebeend. Met de verhuis versterken we dit element van ons DNA weer door er een UNIEKE DIMENSIE aan toe te voegen. De erfgoedsite van het Thor Park is uniek in België en de mooiste voormalige mijnsite van de Benelux. In Vlaanderen zijn er geen muziekfestivals die in een dergelijk mooi decor van cultureel-industrieel erfgoed plaatsvinden. De gerestaureerde mijngebouwen en de mijnschacht zorgen voor een uniek belevingskader terwijl er ook een mooi grasveld naast ligt. Dit geeft een enorme meerwaarde voor onze bezoekers!
Naast het sterke en exclusieve artistieke programma dat de mensen van ons gewoon zijn, komt er het UNIEKE DECOR van THOR PARK bij én plaatsen we er ook leuke foodbeleving, straattheater, street art en andere fijne verrassingen!
In Bree zaten we in een uithoek van Vlaanderen met, hoe je het ook draait of keert, vooral geen goede connectie met het openbaar vervoer en autowegen. Dat verandert helemaal op de nieuwe locatie.
Het station van Genk ligt 2 haltes verder dan het station van Kiewit dat voor Pukkelpop een zeer belangrijke troef is inzake mobiliteit. Ook de aansluiting van Thor Park met andere vormen van openbaar vervoer (stadsbussen en bussen van De Lijn) is top.
De op- en afrit Genk-Oost op de E314 ligt op 1 kilometer van Thor Park, dat we met de parkeerplaatsen van KRC Genk kunnen uitbreiden. Hierdoor hebben we een enorm parkeerpotentieel op korte wandelafstand tot het festivalterrein, wat niet veel festivals in de Benelux kunnen zeggen.
De betere bereikbaarheid en de betere mobiliteit is een enorme toegevoegde waarde voor onze festivalbezoekers ten opzichte van de vorige locatie.
Het Afro-Latino Festival is vanaf dag 1 een pionier geweest in duurzaamheid. In 2010 wonnen we als muziekfestival de eerste GROENEVENT AWARD van OVAM. Ons draaiboek ‘Duurzaamheid’ is jarenlang het officiële draaiboek geweest van onze overheden waardoor na 10 jaren vele muziekfestivals grote stappen voorwaarts gezet hebben inzake duurzaamheid.
Door het Afro-Latino Festival midden in het hoogwaardige park voor DUURZAAMHEID en TECHNOLOGIE van THOR PARK te plaatsen beklemtonen we fors onze rol als pionier in deze materie. Op de vorige locatie waren er geen verbeteringen meer qua duurzaamheid, op het THOR PARK kunnen we de lat een pak hoger leggen.
Hernieuwbare energie, energiemonitoring, nieuwe technologieën inzake ecologie,… kunnen we hier met de juiste partners verder ontwikkelen, lanceren en toepassen.
In Bree hadden we een prachtige en handige camping naast het festivalterrein. Ook dit zullen we in het Thor Park realiseren. Het zicht op deze camping is meer dan bijzonder, je kijkt uit op de mijnterril en op het Nationaal Park Hoge Kempen. Het wordt de mooiste festivalcamping in de Benelux!
Bree had veel B&B’s en kleine, gezellige hotels, maar we kregen meer en meer de vraag van bezoekers naar meer overnachtingsplaatsen. In en rond Genk is er een groter en zeer divers aanbod aanwezig waardoor we deze toegevoegde waarde kunnen aanbieden aan onze nationale en internationale bezoekers.
Tijdens het brainstormen hebben we ook onze programmering bekeken. We blijven het beste van de hedendaagse muziek uit Afrika, Latijns-Amerika, de Caraïben en Zuid-Europa programmeren en focussen ook op urban music. Steeds met de vinger aan de pols van wat momenteel leeft in de betreffende muziekgenres en culturen.
Het Afro-Latino Festival gaat van 3 festivaldagen naar 2 festivaldagen maar wel van 3 stages naar 5 stages. Dit resulteert in een meer divers artistiek aanbod, zowel in live-optredens als DJ-sets.